Deschidem un ciclu de materiale dedicat îngrijirii pielii copiilor. Considerăm de folos pentru cititori a oferi și perspectiva istorică. Vom publica texte care prezintă ideile marilor personalități medicale, de-a lungul vremii, privitoare la modul în care mamele și familia, în general, e bine să-și îngrijească bebelușii sau copiii, în general.

Academicianul Iacob Felix (1832-1905) a fost unul dintre savanții români care au scris despre sănătatea pielii. S-a preocupat decenii întregi de igiena românului, a țăranului și a militat pentru o medicină preventivă și pentru educație.

Într-un articol din Economia rurală (1896), Iacob Felix scria că „țăranul este rău îmbrăcat, rău adăpostit și rău nutrit” și se constata în mediul rural „lipsa cunoștințelor elementare asupra creșterii pruncilor”.

În „Creșcerea igienică a copiilor. Instrucțiuni populare pentru mume” (52 pag.), publicată în anul 1882, la București, Iacob Felix menționa că broșura „este scrisă nu numai pentru femeile învățate, ci pentru toate mumele române fără deosebire, mai ales însă pentru cele fără cunoștință de carte, care vor găsi lesne un preot, un învățător sau o altă persoană care să le-o citească”.

Am selectat din această cărticică fragmentele în care Iacob Felix se referă la îngrijirea pielii, a îmbrăcămintei și așternuturilor nou născutului și copilului mic. Textul l-am adaptat la normele actuale ale limbii române, lăsând, pe alocuri, anumite cuvinte, pentru a simți parfumul acelor vremuri.

Dr. Richard Constantinescu

Curățenia dă sănătate, necurățenia produce boli.

Buricul copilului să se îngrijească cu mare curățenie și cordonul (funiculul) buricului să se învelească de două ori pe zi într-o cârpuliță curată. După căderea funiculului (cordonului) să se mai lege buricul de cinci sau șase ori pe zi cu o cârpuliță curată, muiată în apă de casă.

În cele dintâi trei luni ale vieții să se scalde copilul în apă căldicică curată, rămânând în baie cinci până la șase minute; dacă mijloacele o permit, este bine ca copilul să fie scăldat în toate zilele și de la a treia lună înainte, până la împlinirea vârstei de un an; dacă nu se poate aceasta, să fie spălat atunci cu săpun în toate zilele într-un lighean și de două ori pe săptămână scăldat într-o baie. După baie să se usuce bine tot corpul, să se desfacă bine toate crețiturile pielii pentru a se putea șterge mai bine, mai ales la gât, între pântece și extremitățile inferioare, la subțiori, la șezut, la părțile genitale, unde pielea se spuzește lesne din cauza umezelii și a necurățeniei.

Capul cere o îngrijire deosebită. El trebuie spălat cu săpun și pieptănat în toate zilele. Este greșită opiniunea că crustele formate pe pielea capului și lipite de păr cată să fie conservate; sănătatea cere, din contra, ca acele cruste să fie depărtate cu săpun și cu pieptene. Dacă ele se desfac anevoie, să se moaie, prin frecarea repetată, cu untdelemn curat.

Așternutul și veșmintele copilului să fie cât se poate de curate, pânzeturile (rufele) să se primenească adeseori, cârpele să se schimbe îndată după ce le-a udat copilul. Nu este bine ca cârpele ude să se usuce numai și să se întrebuințeze din nou fără a le spăla, asemenea nu este sănătos a se întinde pânzeturile ude lângă sobă și în casa care servește de locuință, ci, dacă mijloacele permit, să se usuce în altă parte.

Plapuma în care se învelește copilul să nu se strângă tare, mâinile lui pot rămânea libere, capul să rămână gol și să se acopere numai la ieșirea din casă cu scufa; scufițele groase purtate în casă nu sunt sănătoase. (…)

Asemenea este vătămător a se pune pe jos, pe pardoseala camerei sau pe pământ, albia în care doarme copilul, căci pe jos trage aerul mai tare, este mai rece și de multe ori mai umed decât sus; de aceea este mai bine a se culca copilul într-un pat sau a se așeza albia pe un pat.

Îndată după naștere să se apere copilul în contra frigului, de la a zecea zi să se poată deprinde cu încetul cu o temperatură mai puțin caldă. (…)

Un copil sănătos, bine nutrit, are carnea tare, extremitățile rotunjite, pielea roșcată, ochii vioi, somnul lui este liniștit, scaunul lui nu este apos și are culoarea gălbenușului de ou, urina este fără culoare (ca apa) și aproape fără de odor, el se mișcă cu vivacitate. Un copil rău nutrit slăbește, carnea lui devine moale, extremitățile (brațele și picioarele) pierd din grosimea lor și pielea se încrețește, atârnă în jos, mai cu osebire la fața internă a extremităților inferioare. (…)

Îngrijirea copilului mai măricel: în toate diminețile să se spele obrazul, capul și gâtul copilului cu apă rece și să i se pieptene părul cu un pieptene des. Copilul să se scalde din când în când; cel puțin o dată pe săptămână să i se spele tot corpul cu săpun și cu apă rece sau căldicică; băieților să li se tundă părul o dată pe lună. (…)

Iacob Felix (1882)

23 iunie 2016 Articole

Povețele ce urmează sunt adaptate după cartea „Pacea sufletului. Frumusețea trupului. Secretele japoneze ale sănătății și frumuseții corpului”, de Michelle Dominique Leigh; traducere de Viorel Ciocan (Ed. Nirvana, București, 1997).

Protejează-te de soare. Lumina soarelui poate fi la fel de dăunătoare pentru păr ca și pentru piele.

O minte limpede, o viață activă și un regim alimentar adecvat sunt condiții obligatorii pentru un ten frumos.

Bea apă proaspătă, respiră aer curat, trăiește într-o casă curată.

Spală-ți fața ca și cum ai mângâia o comoară rară sau un obiect de artă prețios.

Frumusețea pielii e asigurată de un corp sănătos, așa că trebuie să mănânci alimente care purifică organismul. Mănâncă alimente variate și hărneștete simplu.

Dacă ai moștenit o piele cu probleme, îi poți schimba starea printr-o hrană adecvată.

Dormi cel puțin opt ore pe noapte și culcă-te înainte de ora unsprezece.

Un machiaj prea încărcat dăunează tenului. Pielea curată, nu machiajul e secretul unui ten frumos.

Fii activă. Fă exerciții fizice. Bucură-te de viață.

Nu te lamenta. Nu fii invidioasă. Nu fii iritată. Altfel, sănătatea ți se va deteriora, iar pielea ta va arăta cumplit.

Controlează-ți dorințele. Nu dori întotdeauna ceea ce nu poți avea. Obiceiul de a tânji mereu după ceva urâțește o femeie.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, nu invidia bobocii de primăvară.

Acceptă-ți vârsta și schimbările pe care le aduce ea frumuseții tale.

O femeie frumoasă și în vîrstă e frumoasă fiindcă are o minte înțeleaptă și plină de grație.

La vârsta de patruzeci de ani, gândurile ți se citesc pe față.

Practică masajul facial în fiecare zi, pentru a preveni ridurile și pentru a menține pielea tânără și suplă.

Dacă umerii îți sunt încordați sau înțepeniți, îți vor apărea riduri pe față. Folosește masajul și bucură-e de dragoste. Vei avea o piele strălucitoare și un chip relaxat.

Bucură-te de natură. Fii calmă.

Respiră profund și vei deveni puternică, sănătoasă și mai atrăgătoare.

Toată lumea are riduri, însă încearcă să le previi pe cele urâte controlându-ți mintea și emoțiile. Ridurile reflectă gândurile și sentimentele.

Dacă îți cureți, hrănești și masezi pielea, ea va funcționa bine și va arăta frumos.

Părul sănătos este o frumusețe naturală; părul trebuie tratat ca și cum ar fi o bucată de mătase fină.

Îmbăierea e activitatea care le cuprinde pe toate celelalte ritualuri de îngrijire a feței, părului și trupului; curățarea; trăirea senzației de plăcere; înoirea spiritului; relaxarea mentală și chiar crearea armoniei dintre sine și ceilalți.

Cel mai important sfat: iubește!

 

14 iunie 2016 Articole

Auzim frecvent părinți îngrijorați de faptul că fetele lor, ce încă n-au deschis bine ochii în viață, le deschid buzunarele solicitându-le bani pentru diverse proceduri cosmetice. Justificată ori nu, această temere a părinților ne face să ne gândim la un aspect important:

Care este vârsta la care începem îngrijirea cosmetică? Când se trece pragul unui cabinet cosmetic?

Ne trec adesea astfel de afirmații dinspre urechi în creier: „Mama nu a folosit nicio cremă și uite ce față frumoasă are!”; „Bunica se spăla cu apă rece dimineața și seara, înainte de culcare, îmbiba o bucată de vată în alcool de 90 de grade cu care-și curăța fața. Și nu are nici urmă de rid!”. Ambele ziceri pot fi analizate și interpretate în multe rânduri, însă, rămâne întrebarea, cu care am deschis acest material: la ce vârstă putem începe să vizităm o cosmeticiană?

În general, considerăm că o profilaxie a îmbătrânirii pielii e bine să înceapă în jurul vârstei de 25 de ani. E de dorit ca profilaxia să fie abordată din dublă perspectivă: dinspre interior către exterior și dinspre exterior către interior.

Tot ce se petrece în interiorul corpului nostru afectează pielea. Tot ceea ce lăsăm să pătrundă din exterior – de la vorbe, comportamente, radiații solare, lichide, alimente, și până la produsele pe care le folosim în ritualurile zilnice – afectează pielea.

O suferință emoțională nerezolvată, o expunere frecventă la solar, produse cosmetice alese sau folosite la întâmplare, privarea de somn, fumatul, consumul de băuturi alcoolice în exces, sau un aport scăzut de lichide și antioxidanți duc în timp la degradarea pielii.

Înainte de a trece pragul unei cosmeticiene așază-te în pragul existenței tale și observă-ți comportamentele distructive și modul în care trupul tău reacționează la orice stimul, intern sau extern.

Fii prima ta cosmeticiană!

Ești adolescentă sau mamă a unei adolescente? Atunci observă ce face mama ta. Observă ce face bine și ce poți împrumuta în ritualul tău zilnic. Dacă mama ta e un anti-model din acest punct de vedere, poartă o discuție cu ea și împreună găsiți modalitatea optimă de a vă îngriji. Dacă ești mamă și-ți pasă de viitorul și sănătatea fizică și psihică a fiicei tale, apropie-te de ea și, cu dragoste, ghideaz-o în drumul spre o bună auto-îngrijire.

Tenul e bine să fie îngrijit încă din vremea adolescenței. În această perioadă delicată a vieții tenul este seboreic, cu tendință la acnee. Emoțiile, alimentația, statusul hormonal, starea intestinului, produsele folosite, mass-media, colegii/colegele – toate acestea pot influența apariția și întreținerea acneei. Măștile, concentratele sebo-reducătoare pot ajuta. Se recomandă o programare la un cabinet cosmetic. Sfatul competent al unei persoane calificate este cel mai indicat. Însă, pentru a preveni dezvoltarea pustulelor și a comedoanelor închistate, extragerea comedoanelor într-un cabinet cosmetic este extrem de utilă.

De reținut: sunt cazuri în care veți trece două praguri: cel al medicului dermatolog și/sau al cabinetului de cosmetică. Colaborarea între specialiști este frecvent necesară.

Mama ne-a îngrijit pielea atunci când eram bebeluși. Ne aplica uleiuri sau unguente diverse și ne îmbăia. La un moment dat am devenit conștienți de modul în care arătăm și ne-am întrebat ce putem face să ne menținem prospețimea sau să ne corectăm imperfecțiunile. Îngrijirea pielii din tinerețe, consultarea surselor credibile de informații, ochelarii de soare purtați la timp, masajul constant al gâtului și decolteului, și multe alte măsuri simple, vor contribui la menținerea unei sănătăți a pielii și va întârzia apariția ridurilor.

Fie că vorbim despre cosmetica integrală, ce privește regulile de bază privind menținerea stării de sănătate a corpului și pielii, sau de cosmetica decorativă, ce vizează produsele și terapiile cosmetice ori cele de machiere, ne aflăm în teritoriul educației cosmetice.

Deci, când treceți pragul unui cabinet cosmetic?

Când ați înțeles importanța îngrijirii adecvate a corpului și a pielii. Când ați realizat valoarea prevenției. Când ați învățat să vă respectați. Când ați internalizat rostul cosmeticii și a cosmeticienei în viața voastră. Când ați purces pe drumul educației cosmetice.

Dr. Richard Constantinescu

 

17 mai 2016 Articole

Dragi prieteni, de astăzi ne îmbarcăm pe un vas imaginar spre a cunoaște cel mai mare organ: pielea. Vom face ocolul pielii în nuștiucâte zile. Vom plana deasupra ei, vom poposi și-i vom privi îndeaproape relieful și ne vom scufunda în măruntaiele ei.

O să fiți surprinși cât de puține lucruri știm despre partea cea mai vizibilă și cea mai atinsă a corpului.

Ochii și pielea sunt organe interfață – între mediul fizic și social. Dacă nu reușim să avem dintru început un contact vizual adevărat cu cel din fața noastră, privirea ne coboară și, observăm părțile trupului neacoperite de haine. Veșmântul aruncat de Creator, la Facere, peste trup – pielea. Fără să vrem îl judecăm pe celălalt. Orice urmă lăsată de ani, de emoții, de boli ori de vreun instrument, vorbește despre om. Pielea este un organ de comunicare; vizibilitatea ei face ca fiecărui amănunt să-i fie conferită o semnificație socială.

Dăm mâna cu încredere sau ne-o retragem îndată ce ni se pare că aspectul pielii celui pe care l-am întâlnit trădează o stare de boală. Pe care, gândim noi, s-ar putea să ne-o transmită. Culoarea pielii diferită de-a noastră ne face să privim critic spre altul. Ofensăm și stigmatizăm. Suntem priviți cu milă sau cu indignare. Datorită pielii noastre.

Pielea ne oferă lecții esențiale. Nu ține prelegeri. Ea propune, se exprimă. Mesajele ei le acceptăm, încercăm să le descifrăm, ori le respingem și le ignorăm.

Pistruii, alunițele, înroșirea feței, ridurile, tatuajele, ornamentațiile, arsurile, cicatricile, transpirația, pilozitatea în exces, calviția, escarele, varicele există ori apar de-a lungul vieții pe pielea noastră. Fără voie, cu intenție, sau ca „trofee” ale unor activități fizice ori suferințe îndelungate.

O spălăm sau o neglijăm, aruncăm pe ea substanțe diverse, o ungem cu loțiuni și ea, departe de a fi o barieră impermeabilă, lasă să între în corp elemente ce ne ajută sau ne vatămă. E și scut vigilent și gazdă a unei lumi invizibile ochiului, o grădină zoologică personală frecvent îmbogățită cu exemplare noi.

Pielea ne reflectă înaintașii, identitatea culturală, vârsta, starea de sănătate, meseria, igiena și mare parte din ceea ce vrem ca lumea să știe despre noi. Fiecare își colorează pânza pe care o primește de la viață. Pielea semnifică adesea persoana, sinele și este profund asociată cu esența ființei noastre. Pielea fină sau groasă, cu care ne oferim lumii, conturează în mod semnificativ brandul personal.

Atingeți cu drag pielea bebelușului, tresăriți de plăcere când persoana iubită vă mângâie și vă înfiorați la gândul că va trebui să sărutați pentru ultima oară mâna rece a mamei…

Studenții mediciniști privesc înspre cadavre cu o anume sfială. Odată ce este îndepărtată pielea li se ușureză parcă drumul spre adâncul acelui trup. Uomo scorticato, jupuit de piele, devine mai ușor obiect de studiu. Latina oferă două cuvinte pentru piele – cutis, pielea vie și pellis, pielea hupuită. „Corpore viva cutis, pellis detracta vocatur.” Să însemne pielea mai mult decât cei 2 metri pătrați și cele 4 kg?!

Cunoscuta autoare americană Byron Katie își intitula una din cărți „Cine-ai fi tu, fără povestea ta?”. Ne putem lensne întreba și noi: „Cine-am fi noi fără pielea noastră!?”.

Pielea este nu numai importantă pentru sănătatea noastră; este, deopotrivă, un vehicul esențial al auto-exprimării. Ochii sunt oglinda sufletului, însă pielea este oglinda a toate. O problemă a ei ne duce în depresie, după cum o anume strălucire a sa ne face să fim preferați la un interviu de angajare.

Pielea vorbește chiar și atunci când noi tăcem. Avem pielea cu care ne-am născut. Suntem nevoiți în viață să jucăm cu cărțile pe care le avem, dar jocul depinde mult de noi. A fi prezent în joc, a fi prezent în jocul pielii noastre, a ști să o ascultăm și s-o tratăm cu respect, ca pe orice alt organ, depinde de noi. Dacă ea vorbește, pre limbajul ei, să nu-i curmăm glasul cu medicamente și s-o ignorăm, că va țipa. La granița dintre noi și ceilalți pot apărea probleme și afecțiuni ale pielii. Însănătoșirea și înțelegerea vin din felul cum gestionăm situațiile și, mai ales, de felul cum rezolvăm problemele de dincolo de pielea noastră, mai din adânc.

Vom zbura, dar vom face și imersiuni. Din dorința de a ne forma o imagine multiformă, de a vă prezenta pielea ca organ complex, cu o viață dublă, ca organ fizic, cu funcții multiple – protecție, secreție și excreție, senzorială, apărare, în menținerea homeostaziei, imunologică, de penetrabilitate, dar și ca organ emoțional. Pielea – aceea care te face să arăți ca tine. Să fii tu. Cea pe care o ignori, până ce ți-a apărut o pată sau te-au invadat coșurile… Pielea nu a fost parcă niciodată așa de evidentă ca astăzi, dar, ea este și în pericol, mai ales prin manipulările de tot felul la care este supusă, offline și online.

Ochii ne sunt îndreptați zilnic spre ecrane. Privim ce-au postat ceilalți. Însă, noi înșine suntem niște ecrane umblătoare. Pielea noastră este ecranul pe care corpul și sufletul postează continuu. Toți avem acces la acest ecran biped, a cărui proiecții sunt influențate de orice adiere reală ori subiectivă. Pielea text pune în pagină trupul. E singurul text generator de mirosuri, de gusturi, de sunete și care incită la a fi atins. Pe cât de mult învăluie, tot atât de mult dezvăluie.

Niciodată pielea nu fu mai prezentă… în cotidian. James Joyce afirma că „omul modern are o epidermă, mai degrabă decât un suflet”. Își petrece multe ore înaintea acestui altar profan al pielii. Își construiește sinele prin intermediul pielii, centripet. Întrebarea „sunt urât(ă)” este înregistrată de Google în peste 10.000 de căutări lunare. Fața corpului – pielea – cea care rezumă trupul – ne schimbă viețile. De aceea s-au lansat și mișcările – #kissthemirror și #nofilter – prin care se încurajează oamenii a se accepta și prețui pe ei înșiși, individualitatea și diversitatea, a se simți confortabil în pielea în care locuiesc, a-și recâștiga acel necesar sens al echilibrului, chiar și atunci când viața sau boala și-au aruncat vălul cenușiu peste piele.

Să pornim la drum și să aflăm povestea pielii…

Dr. Richard Constantinescu

Chief Creative Officer

Pell Amar Cosmetics

 

20 aprilie 2016 Articole

 

crema noapte facebook

 

 

 

 

 

 

Crema de noapte Pell Amar ADVANCED CONCEPT utilizează ca ingredient activ un preparat inovator, fitocelule stem Argania Spinosa, obținut prin biotehnologie, cu scopul de combatere a îmbătrânirii pielii prin vitalizarea și protejarea celulelor stem dermale.  La proiectarea produsului s-a pornit de la observația că fibroblastul responsabil de producerea colagenului și elastinei, suferă procese de senescența.

26 martie 2014 Articole

„Compania Pell Amar Cosmetics, organizează în data de 28 Ianuarie 2014, ședința pentru desemnarea coordonatorului unui studiu de cercetare bibliografică, la cererea si pe cheltuiala companiei, cu tema: EFECTUL NĂMOLULUI SAPROPELIC ȘI A EXTRACTULUI DIN NAMOL PELL AMAR ÎN STRESUL OXIDATIV.

26 ianuarie 2014 Articole

DSC_0030

PELL AMAR COSMETICS alături de alte mărci reprezentative româneşti, la standul organizat de Ambasada României cu ocazia Festivalului de Crăciun de la Praga!

29 noiembrie 2013 Articole

winter-skin-care-tips

Așa, am revenit… n-am mai vorbit de mult și îmi cer scuze de la cititorii blogului nostru.

După cum spuneam la începutul toamnei, am avut parte de multe evenimente frumoase cu ocazia cărora am avut deosebita plăcere să ne întâlnim atât cu specialiști dermatologi la Congresul Național de Dermatologie, chirurgi esteticieni la Seminarul de Chirurgie Estetică, medici de familie la Forumul Internațional pentru Turismul de Sănătate, etc., cat și cu personalități ale lumii medicale sau vedete TV interesate de un stil de viața sănătos, precum dl. Prof. Ovidiu Bojor şi Florentina Opriș la ”Gala Ovidiu Bojor”.

Le mulțumim tuturor că sunt alături de noi!

26 noiembrie 2013 Articole

banner sus facebook3

Le mulţumim tuturor celor care ne-au vizitat standul la Cosmetics Beauty Hair şi au participat la tombola Pell Amar Cosmetics. Astfel, ne-aţi oferit oportunitatea de a vă prezenta produsele şi serviciile noastre.

8 octombrie 2013 Articole

expocosmetics imagine

Bună ziua dragi prieteni,

Cu ocazia Târgului Internaţional “Cosmetics Beauty Hair 2013” ce va avea loc la ROMEXPO, în perioada 26 – 29 septembrie,

22 septembrie 2013 Articole

12
1 2