RO
|
| DE

Pagina principală >                          Nuvela Balta Albă

Nuvela Balta Albă

Lacurile tămăduitoare, ”făcătoare de minuni” cum erau cunoscute în popor, au fost exploatate pentru calitățile curative ale nămolului încă de pe la 1800.
Balta Albă, jurnal de călătorie

Istoria tratamentelor cu nămol este veche de când lumea iar în România este cunoscută grație bogăției de lacuri sărate, de mai bine de un secol. Lacurile tămăduitoare, ”făcătoare de minuni” cum erau cunoscute în popor, au fost exploatate pentru calitățile curative ale nămolului încă de pe la 1800. Un astfel de lac este și Lacul Balta Albă din jud. Buzău, ce apare pentru prima dată în literatură în anul 1848, când Vasile Alecsandri publică în revista Calendarul Albinei, nuvela ”Balta Albă”. Odată cu realizarea unei fresce a societății românești de la mijlocul secolului al XVIII-lea, din acest jurnal de călătorie, ce relatează aventurile și impresiile personajului principal – un tânăr pictor francez aflat în voiaj prin țara noastră – aflăm lucruri interesante și pitorești despre băile de nămol, așa cum erau ele la acea vreme și despre puterea curativă a tratamentelor cu nămol. Studii aprofundate aveau să fie conduse abia un secol mai târziu, studii ce aveau să confirme și din punct de vedere științific ceea ce înaintașii noștri cunoșteau deja, și anume aria mare de aplicații medicale, precum cele în domeniul dermatologic, dermatocosmetic, reumatologic, ginecologic, geriatric (anti-aging), etc..

Citeşte Nuvela Balta Albă

 
 
 
 

© Copyright 2018. Toate drepturile rezervate. Created by
Biocosmeticele Pell Amar valorifică superior una din bogăţiile naturale ale României şi anume extractul Pell Amar
obţinut din nămol sapropelic de către prof. dr. IONESCU CĂLINEŞTI. Extractul natural de nămol sapropelic este un complex mineral organic şi enzimatic cu proprietăţi biotrofice, regeneratoare, antiinflamatoare, analgetice, sedative şi vasodilatatoare demonstrate atât experimental cât şi în cercetări clinice.